Veelgestelde vragen

Heb je vagen? Veel van de antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hier. 

Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

Hoeveel lessen je nodig hebt is helemaal afhankelijk van jouw ontwikkeling. Pak je het snel op of heb je wat meer tijd nodig? De meeste mensen hebben minimaal 30 lessen nodig voordat zij klaar zijn voor het examen. Daarom hebben wij lespakketten samengesteld. De lespakketten bevatten 30 uur rijles en je bent met een pakket voordeliger uit. Jouw rijles komt daarmee namelijk op € 53 per uur in plaats van € 55 voor een losse les. Bekijk hier onze tarieven. 

Wat kosten rijlessen?

Een losse les kost € 55 per uur. Koop je een rijlespakket? Dan ben je per uur voordeliger uit. Bekijk hier de prijzen van onze lessen, theoriemodules, examens en lespakketten. 

Hoe wordt de rijopleiding opgebouwd?

Je rij-opleiding bestaat uit 4 fases

Fase 1: voertuigbediening en –controle
In deze eerste fase maak je kennis met de auto en leer je alle fijne kneepjes. Angelique vraagt je bij aanvang van je eerste rijles wat je al weet en kan, haar lessen worden hierop aangepast.

In principe begin je bij aanvang van de eerste les met alleen sturen, tot je dit voldoende begrijpt en beheerst. Daarna ga je op een rustige weg verder met het zelfstandig wegrijden, je leert koppelen en opschakelen tot je dit voldoende beheerst. Daarna leer je remmen en terugschakelen. In deze fase worden ook al wat van de bijzondere verrichtingen geoefend zoals de hellingproef of het langzaam achteruit rijden.

Je rij-instructeur, Angelique, neemt de andere taken nog op zich. Zij let op het andere verkeer, zodat jij je in alle rust vertrouwd gaat voelen in de auto. Bij het afronden van deze fase zul je ook al vast wat geleerd hebben over kijktechniek en ben je al prima in staat om de auto zelfstandig te besturen!

Fase 2: eenvoudige verkeerssituaties
Nu je de auto al goed onder controle hebt, is het tijd om eenvoudige situaties zoals kruispunten, afslaan, volgafstand houden en andere veel voorkomende verkeerssituaties te oefenen. Deze taken ben je tijdens fase 1 al tegen gekomen, maar nu gaan we oefenen zodat je dit zelfstandig, veilig en vlot genoeg gaat leren doen.

In deze fase ligt de nadruk op het bewuster leren kijken/scannen van alle informatie die je nodig hebt om veilig en met zelfvertrouwen aan het verkeer deel te nemen.  
Je leert ook dat je hierdoor voldoende tijd hebt om in alle rust je taken in verkeer voor te bereiden.

Fase 3: complexe verkeerssituaties
In deze fase ga je het gevoel krijgen dat je écht zelf aan het autorijden bent. Kom maar op met die rotondes, snelwegen en rijstrook wissels op bijvoorbeeld de provinciale weg!

Fase 3 kun je afsluiten met een tussentijdse toets bij het CBR, je kent nu immers alle lesstof en je hoeft alleen nog aan je verbeterpunten te werken. Het voordeel van de tussentijdse toets is dat je al vertrouwd raakt met hoe een examen gaat bij het CBR, hierdoor zal je met veel meer zelfvertrouwen, en dus nog meer kans van slagen, het examen ingaan.

Fase 4: examentraining
In deze fase werken we aan je verbeterpunten en oefenen we het praktijkexamen. We zullen regelmatig aan het begin van de les naar het CBR rijden, waar Angelique de rol van examinator aanneemt. Zo oefen je het examen en ondertussen legt Angelique je alle exameneisen uit. Na elk 'proefexamen' krijg je van haar ook de uitslag, je hoort dus of jouw prestatie tot een voldoende zou hebben geleid als het een echt examen was geweest. 

Naarmate je meer van deze 'proefexamens' hebt gedaan merk je dat je steeds meer klaar bent om het échte examen te doen!